Multiplex

In principe is multiplex opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. De meest gebruikte lijmen zijn polycondensatielijmen zoals ureumformaldehydelijm, phenolformaldehydelijm, melamineformaldehydelijm en resorcineformaldehydelijm.

Nadat de fineerlagen gedroogd zijn naar het juiste vochtgehalte worden ze onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd. Na het verlijmen worden de platen op (standaard)maat gezaagd en eventueel geschuurd.

Oorspronkelijk wordt de benaming “triplex” enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en “multiplex” voor de platen met meer oneven lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen “triplex” en “multiplex” ook wel door elkaar.

De multiplex wordt steeds genoemd naar de dekfineren (buitenlagen), het kan dus perfect dat een berken multiplex binnenlagen heeft in bijvoorbeeld populier,of een naaldhoutsoort zodat het goedkoper is. Waar het voor de toepassing belangrijk is wordt in de handel dan ook meestal gespecificeerd wat de binnenlagen zijn.

Er bestaan heel wat verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Multiplex platen zijn in te delen in verschillende categorieën:

  • constructiemultiplex, dus waar de sterkte belangrijker is dan het uiterlijk. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouw voor niet-zichtbare toepassingen of voor verpakking.
  • decoratieve multiplex die meestal voorzien is van wat men noemt ‘edelfineren’, dus mooie houtsoorten, en gebruikt wordt voor zichtbare toepassingen
  • speciale multiplex, zoals vliegtuigtriplex, kogelwerende multiplex enzovoort.

Voor een aantal toepassingen wordt multiplex ook voorzien van speciale (dek)lagen, zoals een antislipfilm voor gebruik als vloer, een gladde film voor gebruik als betonbekisting, een binnenlaag in lood voor toepassingen in ziekenhuizen (röntgenstraling) enz.

Voor deze speciale toepassingen wordt ook wel eens afgeweken van het principe van het oneven aantal lagen of van het steeds om en om kruisen van de lagen. Triplex en Multiplex worden verkregen uit Fineer.

Ocoume Triplex WBP

Verkrijgbaar in de afmetingen 250 x 122 cm en 310 x 153 cm. Beschikbare diktes in milimeters zijn: 4,6,8,10,12, 15, 18, 22, 25, 30 en 40 mm. Van de 40 mm is ook standaard de afmeting 215 x 95 cm (deurmaat) beschikbaar.

Merantie Triplex WBP

Verkrijgbaar in de afmetingen 244 x 122 cm en 305 x 153 cm. Beschikbare diktes in milimeters zijn: 4,6, 9, 12, 15, 18, 22 en 25 mm.

Russisch Berken Triplex BB

Verkrijgbaar in de afmeting 153 x 153 cm. Beschikbare diktes in milimeters zijn: 4,6, 8, 10, 12, 15 en 18 mm.

Beton Triplex 2-Z. Coating

Verkrijgbaar in de afmetingen:

– 250 x 125 cm. Beschikbare diktes in milimeters zijn: 4, 9, 12 en 18 mm.

– afmeting 300 x 150 cm in 18 mm dik.