Beuken

Beuken of ook wel beukenhout is een houtsoort, een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is het hout van de beuk (Fagus sylvatica), een in vrijwel heel Europa algemene boomsoort. In delen van Azië, in Japan en in het oosten van Noord-Amerika komen soorten uit ditzelfde geslacht (Fagus) voor, waarvan het hout bij benadering dezelfde materiaaleigenschappen heeft.

Eigenschappen
De kleur van het hout varieert, afhankelijk van de herkomst, van witachtig tot licht geelbruin, met donkerbruine spiegels. Er is weinig verschil tussen het kernhout en het spinthout. De nerf van beukenhout is fijn: het is goed te bewerken en te draaien. Beukenhout is een vaste en tamelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is, slecht bestand is tegen weersinvloeden en snel krom trekt. Het laat zich goed buigen. Beukenhout wordt soms gestoomd, waardoor het stabieler wordt en minder snel vervormt onder invloed van vocht of temperatuurwisselingen. Als gevolg van het stomen wordt het hout lichtrood tot roze van kleur; stomen maakt het hout wel brozer. Na de kap moet het hout snel uit het bos: als de stam te lang in het bos blijft liggen, kan zogeheten slaap optreden, een aantasting door een schimmel.Beuken heeft bij 15% vochtgehalte een gemiddelde volumieke massa van 700kg per kubieke meter.

Gebruik
Beukenhout wordt veel gebruikt bij het maken van meubels, ook in de vorm van fineer op bijvoorbeeld meubelplaat. Verder vindt het toepassing als parket en laminaat. Doordat het zich goed laat buigen is het een van de meest gebruikte houtsoorten voor gebogen objecten, zoals leuningen. Als funderingshout is het ongeschikt. Het hout wordt ook, geïmpregneerd met creosootolie, gebruikt als spoorwegdwarsligger. Beukenhout is kleur- en smaakloos, zodat het kan worden gebruikt voor keukengerei. Tevens wordt er wel gereedschap zoals handschaven van gemaakt.

Snippers van beukenhout worden gebruikt in de laatste fasen van het brouwproces van Budweiser bier. Beukenhout wordt samen met andere houtsoorten ook gebruikt voor het roken van paling. Van beukenhout wordt ook een vocht absorberende cellulosevezel gemaakt, die wordt toegepast bij de productie van kleding.

Beschikbare maten
Gestoomd Beuken plaathout, ongekantrecht te verkrijgen in de diktes; 27 mm, 46 mm, 52 mm, 65 mm en 82 mm.